menu
Σ.Β.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύνδεσμος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης
Menu Drawer Logo

Στους 20 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς η Θεσσαλονίκη

Στους 20 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς, που πρέπει να επισκεφθεί κανείς εντός του 2013, συγκαταλέγει τη Θεσσαλονίκη το National Geographic, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη διεθνή φήμη που έχει αποκτήσει η πόλη.

Από το National Geographic Traveler



«Κομμάτι της απαστράπτουσας Ελλάδας»

Photograph by Peter Schickert, Alamy
Το φωτεινό λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν άδειο – γεγονός καλό. Παραμένει ένα από τα τελευταία αστικά παραλιακά μέτωπα στην νότια Ευρώπη που δεν έχει εγκλωβιστεί από κάποια γιγάντια μαρίνα. Αντιθέτως τα ξύλινα καΐκια συνεζίχουν να αρμενίζουν στον ήσυχο κόλπο ενώ μονοπάτια ιχνογραφούν το ελικοειδές παραλιακό μέτωπο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, περίπου 320 μίλια βόρεια – και έναν κόσμο μακρύτερα – από την χαοτική Αθήνα.

Παρά το γεγονός οτι η κρίση του ευρώ έχει προκαλέσει κύμματα δυσαρέσκειας εδώ, οι ¨ανά των αιώνων¨ παλιές παραδοσιακές αγορές γεμάτες με ώριμα φρούτα και βαρέλια από φρέσκια φέτα συμβολίζουν την πόλη αυτή. Διάσπαρτες ανάμεσα σε Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία βρίσκονται γκαλερί τέχνης, μποέμικα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και ταβέρνες. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του θεμελιώδους οράματος της κουλτούρας του ¨κάντο μονος σου¨ στο οποίο έδωσε σάρκα και οστά η μεγάλη (πάνω από το 50% των κατοίκων) νεανική κοινότητα της πόλης. «Μας δίνει ώθηση η αισιοδοξία και η θετική μας ενέργεια για έναν νέο τρόπο ζωής που να αναδεικνύει την κληρονομιά μας», λέει η Βίκυ Παπαδημητρίου, απόφοιτος Πανεπιστήμιου που βοήθησε στην προσπάθεια ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαική Πρωτεύουσα Νεολαιας 2014.

Ο καλύτερος τρόπος για να αισθανθεί κανείς αυτήν την πόλη είναι με τα πόδια, περπατώντας από τα ερείπια της Άνω Πόλης έως την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την θάλασσα. Στην συνέχεια περάστε ευχάριστες στιγμές σε ένα καφενείο απολαμβάνοντας ψητό καλαμάρι συνοδευόμενο από ένα ξηρό Μακεδονίτικο κρασί.

Ταξιδιωτικές Συμβουλές

Πότε να πάτε: Ιούλιος – Αύγουστος είναι η υψηλή περίοδος. Ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος προσφέρουν καλοκαιρινό καιρό με λιγότερο συνοστισμό.

Σχετικές Ημερομηνίες: Κάθε Νοέμβριο διεξάγεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είναι τον Μάιο.

Που να μείνετε: Περπατήστε στα Μουσεία, τις καφετέρειες καθώς και την πλατεία Αριστοτέλους από το κομψό και γαλήνιο ξενοδοχείο Daios Luxury Living. Πολυτελή δωμάτεια με θέα την θάλασσα, τον Λευκό Πύργο και το λιμάνι.

Πως να μετακινηθείτε: Τα κυανόλευκα λεοφωρεία του ΟΑΣΘ είναι μια ασφαλής, αποδοτική και προσιτή επιλογή για την πόλη αλλά και τις γύρω περιοχές.

Που να φάτε ή να πιείτε: Δοκιμάστε την «Νέα Διαγώνιος» για σουτζουκάκια και γύρο, τις «7 θάλασσες» για μυδοπίλαφο και τα «Μπακαλιαράκια του Αρίστου» για μπακαλιάρο με πατάτες. Κρατήστε χώρο για το γλυκό σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, τα τρίγωνα Πανοράματος, τα χειροποίητα τρίγωνα με σιροπιασμένο φύλλο μπακλαβά γεμισμένα με γλυκιά κρέμα από τα ζαχαροπλαστεία Ελενίδη.

Τι να αγοράσετε: Αγοράστε εξωτικά μπαχαρικά και φρέσκα φρούτα από τις παραδοσιακές αγορές όπως την στοά Μοδιανό και το Καπάνι καθώς και τα μαγαζιά γύρω από την πλατεία Άθωνος.

Τι να δείτε πριν επισκευτείτε την Θεσσαλονίκη: «Ποτέ την Κυριακή», μια κλασική κωμωδία του 1960 όπου πρωταγωνιστεί η Μελίνα Μερκούρη, η οποία σύστησε στο διεθνές κοινό τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας, το μπουζούκι και τη χαρά του Ελληνικού τρόπου ζωής.

Αξιοσημείωτο Γεγονός: Το 316 π.Χ., ο Μακεδόνας Βασιλιάς Κάσσανδρος ονόμασε το χωριό Θεσσαλονίκη από την γυναίκα του, την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο μύθος λεει πως η Βασίλισσα (που δολοφονήθηκε από τον μεσαίο της γιο) συνεχίζει να ζει ως γοργόνα του Αιγαίου.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: Greek National Tourism Organization



Πηγή  National Geographic Traveler